1. Avaleht
  2. Kunst
  3. VEEL JÕUAD! Pärnu võõrustab suve lõpuni IN Graafika/Printmaking IN festivali näitusi
VEEL JÕUAD! Pärnu võõrustab suve lõpuni IN Graafika/Printmaking IN festivali näitusi

VEEL JÕUAD! Pärnu võõrustab suve lõpuni IN Graafika/Printmaking IN festivali näitusi

Pärnu paljudel eksponeerimispindadel ja linnaruumis toimuva IN Graafika/Printmaking IN festivali näitused on avatud augusti lõpuni, Endla teatri näitus on avatud oktoobri alguseni. Selle aasta festivali juhtmotiiviks oli “Vaikuse Torm”, mis kutsub kunstnikke üles peegeldama nende mõtteid ja vaateid tänapäeva globaalsele kollektiivsele kommunikatsioonile, kus vaikus on muutunud reeglina erandiks. “Täna seisame silmitsi sotsiaalsete väljakutsetega, mis tulenevad sallivuse ja diskrimineerimise vahelistest äärmustest. On raske määratleda, kus on piir enda kaitsmise ja kuriteo vahel. Kus vägivalda saab õigustada ja millistel juhtudel see on kuritegu? Kas ebameeldiv vaikus võib olla protest ja kas sellest võib tõusta torm ühiskonnas, kus valitseb empaatia ja emotsionaalse intelligentsuse puudumine; ühiskond, kus kõik karjuvad, kuid mitte kedagi ei kuulda?” räägib üks korraldajatest, kuraator Ieva Naglina.

Pärnu Linnagaleriis näeb Hispaania päritolu newyorklanna Mara Catalani näitust “KõrgePinge/High Voltage”, mis juhib tähelepanu New Yorgi uuele põlvkonnale, kes vaidlustavad õigusnorme otsese sekkumisega reaalsusesse. Need kunstnikud jagavad oma kogemusi, pöörduvad äärmusteni, provotseerimaks ennast ja teisi osalema seksuaalsete ja visuaalsete esitustega ning vaidlustades sotsiaalseid norme. Ameerikas on käivitunud sarnaselt 1960-ndatele täiesti uus seksuaalrevolutsioon, inimesed avastavad uuesti oma keha ja selle mõtestamist ja kapist välja tulekut.

Kõrgepingevoolule sekundeerivad Eesti vormikunsti suurmeistrid Jaak Soans, Ahti Seppet, Hannes Starkopf ja Vergo Vernik, Soomest Valter Kuni ja ameeriklane Steve Vanoni, Jim Pirtle Houstonist, Johan Hancock Beltonist, Alexa Harrington ja Martin Mazorra New Yorgist, Toomas Kuusing ja Peeter Allik.

Taje Trossi näitus “Unicorn Tribe/Ükssarve hõim” käsitleb meie ühiskonna peavoolu kõrval tegusevaid subkultuure, inimkooslusi, mille eesmärgid ja käitumismudelid loovad alust täiesti uue sootsiumi sünniks.

Endla teatris avas oma 80. sünnipäevale pühendatud retrospektiivse juubelinäituse “Kunst — minu elu/L`Art — Ma Vie” Tõnis Laanemaa suurejoonelise performance’ga, kus liikusid ringi alasti muusad, narrid, veinimeistrid, õuedaamid ja kuningannad ja mis päädis klassiku kroonimisega Eesti Kunsti Kuningaks.

Avangard Galeriis on näitus “Leonhard Lapin 70”. Selle kunstniku kohta on kasutatud väljendeid Ida-Euroopa kunsti loominguline vulkaan, erudiit, suprealismi looja, professor, eesti avangardistliku kunsti isa, modernistlik arhitekt, väsimatu kirstunael, kaupluste, sööklate, teenindusettevõtete, raviasutuste ja saunade agar külastaja, daamide lemmik, köieltantsija ja akrobaat, suur poeet ja filosoof. Keegi on kirjutanud, et Lapin kehastab siiani kompromissitu boheemlase rolli, hoides avangardi lippu jätkuvalt kõrgel, olgu see meie pragmaatilises ja mugandunud ühiskonnas ning juba päris soliidses vanuses nii raske kui tahes. Mis juhtub Eesti kunstimaastikul, kui tema astub kõrvale? Kes astuvad välja laiutava nõmeduse vastu? Tänapäevane kunstnike põlvkond eelistab pigem vaikselt pea õlgade vahel hoida, mitte sattuda vastuollu, kohaneda olemasolevaga. Kas keegi julgeb püsti tõusta ja teha ettepaneku Kultuuriministeerium laiali saata ja eelarveraha loovinimestele välja jagada? Kas ka kaasaegses diskursuses on kunstnik-visionäär sarnaselt nõukaajale võitluslik teenäitaja ja maailma korrastaja või on ta mandunud valge kuubi pärdikuks ja kuraatorite mängukanniks? Kunstisituatsioon ei olegi tollasega võrreldes väga erinev – ministeeriumid, akadeemiad ja fondid tasalülitavad vaikimisi peavoolule mittevastavaid ebamugavusi, igavad keskpärasused seavad end sisse juhtivatel ametikohtadel ja pseudokultuuri pealetung on peatumatu nagu teerull?

Festivalil osalevad veel lisaks nimetatutele Mia Lindqvist, Michel Ruths, Timo Konttinen, Eric Piper, Jenna Bryan, Curtis Cullen, Curtis Jones, Ryan O’Malley, Marc Brunier Mestas, Tyler Krasowski, Carlos Barberena DelaRocha, Burning Bones Press & Carlos Hernandez, Amber Crimmings, Alley Cat Press, Fatherless — David Menard & Saturated Threads ja paljud teised.

Head Uudised GoodNews